tisdag 28 maj 2013

Ny dörr...för hobbits

Äntligen kom vår efterlängtade måttbeställda dörr. Vi hade mätt på centimentern rätt och den gled in utan större besvär (ok. ok, Klas fick karva i dörrkarmen några timmar innan det fungerade men för mig som grejade med annat under tiden var det "utan större besvär")

Så när den var på plats märker vi...vänta lite nu...vad tusan.... Innermåttet på dörren, innan överljuset, är blott 180 cm! Vi hade en vän av det längre slaget här på besök. Den låga höjden gick inte obemärkt förbi, inte så lätt när han måste kröka hela ryggen samt böja lätt i knäna för att komma ut.

Visst, jag borde ha kollat innermåtten på dörren när jag fick dem, men det stod inga mått utsatta och i min föreställning signalerar ett företag som enbart ägnar sig åt att bygga dörrar och fönster om ett mått som ganska många måste ducka för att komma igenom.

16 000 spänn för en hobbitdörr med andra ord, vilket fynd!

Före - ful


Och vi påmindes om att vi bor i huset byggt av monsterspik, med ca 1 cm mellanrum.

Ja...bildtext är egentligen ganska överflödigt här...
I ungdomen låg man med kroppen vänd i rätt vinkel mot solen och blundade för bästa brännan.
I dag sitter man i skabbig BH och målar dörr och kombinerar med att få lite sol...på ena sidan.
Det finns en tid för allt.
Ny dörr med bygge av vinterträdgård i förgrunden.
Hobbitdörr eller inte, handtaget är i alla fall fint. Alltid något.
Men det är galet stor skillnad inifrån, de första dagarna trodde vi att vi glömt stänga dörren ut.
Och det är ju ganska tur att den här familjen i huvudsak består av hobbits.


Och ja, den anskrämliga lampan över dörren ska bort.

5 kommentarer:

 1. Ja det är väl tur familjen slinker in och ut utan problem i alla fall...:) Man tänker sig ju lite att en dörr är en dörr och den är väl alltid sådär lagom hög så alla kommer in...men den var väldigt fin! Och kan tänka mig att det blir skillnad på ljuset där inne nu!
  Kram Monica

  SvaraRadera
 2. Vilken besvikelse! Lite skumt för vi beställde en ny dörr, inte lika dyr alls som er och mätte som fasiken och ja, den är också jävligt liten nu när den anlände. Nu har vi inte satt in den än men risken är att den kommer se rolig ut. Svårt det där med dörrmått verkar det som!
  Ursnygg pergola, jag vill också ha en!!! Men det är 100 saker som ska fixas innan. LIka fascinerad som vanligt av allt ni hinner med, skyller på att min dotter är 11 månader, får man det? ;)


  KRAM

  SvaraRadera
 3. ps Er gamla dörr var rätt snygg tycker jag, iaf färgen... :) ds

  SvaraRadera
 4. Så tråkigt, det hade ju inte gjort något om överljuset var mindre i det läget heller om ni fått koll på måtten, inte så att dörrhålet bara var 180cm. Funderar på om man hade kunnat förlänga dörren uppåt genom att ta med överljuset i dörren? Alltså om det verkligen känns som ett problem. Eller så får ni trösta er med att det vackra ljusinsläppet. Om ni har kvar gamla dörren och vill sälja den så är vi spekulant på en billig fungerande dörr till förrådet =)

  SvaraRadera
 5. Aj då, men det är ändå inte huvudentrén, eller hur? Hukar ni er för resultatet eller blir det en annan lösning? Konstigt att inte tillverkaren undrade över måtten. Att renovera innebär massor av lärdomar...själv rev jag en vägg inne i huset för att ta upp ett hål för en pardörr, hålet hamnade fel och det är ännu inte åtgärdats. Tur i oturen för när jag sålde ett piano gick det på millimetern ut den vägen. Jag har hunnit ändra många dörröppningar efter att pianot och jag flyttat in i huset!
  Jag förstår att det blev mycket ljusare inne med så mycket glas i dörren och handtaget är så fint! Det blir spännande att få följa med på bygget av vinterträdgården.

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera