söndag 25 november 2012

Fönsterbräda for Dummies

Vi bjuder på den här, den här helt enkelt för jä-la rolig för att gömma undan.
Håll i hatten, för här presenteras:

Sagan om en fönsterbrädas tillkomst skapad av 
två naiva lekmän, 
två skrattretande gröngölingar,
två kreativa nybörjare...
ja, man skulle också kunna säga två idioter...
Based on a true story.


Fönsterbrädan, en skamfläck för köket sedan allt annat stått färdigrenoverat sedan i somras. Ett stycke grå 60-tals platta som inte på något sätt fungerade med resten av huset. Vi har funderat och funderat. Hur ska vi få till det snyggt och klassiskt för att matcha upp de andra i svart marmor. Vi har letat länge efter återvunna marmorplattor men det tycks vara ett omöjligt uppdrag att hitta någon som fyller de mått vi har på vår bräda. Det är ojämna specialmått överallt.

Ursprungsläget
Först hade vi en tanke om att pussla ihop marockanska cementlattor. När de väl var inköpa (för dyra pengar), ihopmatchade och tillsågade insåg vi hur katastrofalt rörigt det blev för både sinne och öga. Bara att plocka bort igen.


För mycket olika material, stilar, mönster och färger...till och med för oss.
Då knäckte vi de briljanta idén att gjuta brädan med betong, vilket i grunden inte är en så tokig idé. Här vi vill poängtera att vi aldrig tidigare arbetat med betong och därför inte hade kännedom om att det aldrig går att få ovansidan på den gjutna plattan av samma mjuka och släta karaktär som undersidan.  

Vi for runt till ett par bygghandlar i jakt på svart pulverpigment att blanda i betongen utan att lyckas. Specialaffärer only. Inte öppna på söndagar. Som sagt, som de två kreativa men också oerhört rastlösa nybörjare vi är testade vi ett våghalsig variant...textilfärg! (Jajajaja, vi veeeeet!)

Vi täcket fönstersidorna med folie.
Jo, men det här kan nog bli bra...

Just i det här läget var vi nog ganska nöjda och trodde på idén. Det är ju snygg på Instagram i alla fall...
Vi läste flitigt på nätet om hur man skulle putsa och slipa upp betongplattor man gjutit själv. "Massor av vatten" stod det. Vi vände helt sonika på vattenkranen och lät det flöda. Sen var det bara att ladda upp med slippapper på vinkelslipen och sänka ner den...

Katastrofen var inom 2 sekunder ett faktum.
Inte nog med att hela köket, inklusive mig, var nerskvätt. (Det tog 4 lager färg för att återskapa de vita ytorna i fönstret. )Vi hade också skapat oss en rivig, raspig samt BLÅ fönsterbräda...lite inslag av navy. Skepp o hoj.

Men skam den som ger sig. Det kan kanske bli bra om vi bredspacklar hela brädan och sedan målar med svart blank färg...jo, men det kan gå! På´t igen.

Som att spackla över en bit raspig, grov (och blå) asfalt.
Neeeeej vad billigt det ser ut!!

Vi kan inte ens kalla det en "Kill your darling" för detta var riktigt, riktigt fult. När vi fick upp bitarna ser vi dock att undersidan var sådär slät som vi hade föreställt oss att översidan skulle ha blivit.


Tillbaks på ruta ett, fast så mycket fulare och skabbigare!!
Det hjälper inte ett dugg med de tappra försöken till stilleben med lök.
Men..skiffer. Varför har vi inte testat skiffer? Det har vi ju liggandes på golvet framför  spisen. Jag utnyttjade en av höstens alla vabb-dagar och cyklade bort till stenbutiken någon kilometer bort.


Kvällarbete i november, kallt och mörkt.
Och Elma ska vara med....naturligtvis.
Att det skulle sitta så långt in, ta sån tid, kosta så mycket pengar men framför allt tid och energi! Det absolut lättaste sättet att fixa till fönsterbrädan visade sig vara det bästa. Bättre än så här blir det inte...det vet vi av erfarenhet:)

6 kommentarer:

 1. Hahaha, vad roligt att läsa! Kul att andra också gör bort sig i renoveringsträsket ;) Brukar ni lösa allt med material ni köper second hand? Jag skulle önska att vi var lite bättre på det men Jonas är inte lika intresserad, han vill ha det nytt och enkelt...

  Kram

  SvaraRadera
 2. No pain No gain. Är just i färd att platsgjuta en fönsterbänk. Det ska bli spännande.

  SvaraRadera
 3. Mycket generöst att dela med sig av detta! :)

  SvaraRadera
 4. ha ha, verkligen kul läsning och skönt att hittat en blogg med den karga verkligheten emellanåt. Gillar din blogg jättemycket!! Ni är verkligen duktiga !

  SvaraRadera
 5. Underbart med människor som bjuder på sig själv . Tillhör själv dom som gärna låter folk få sig ett gott
  skratt . Har precis suttit här och läst Sommar i Skåne där det stod om din blogg .
  Var då tvungen att ta fram paddan och kolla . Så nu har jag fastnat !!!
  Så mycket fina idéer o fina bilder superblogg .

  SvaraRadera
 6. Alltså jag hittade den här underbara berättelsen när jag bara googlade "fönsterbräda". Tack för en härlig skratt! Snyggt blev det ju till slut. ;-)

  SvaraRadera