måndag 23 juli 2012

Golvet från helvetet

I dag fick vår genom tiderna största utmaning vad gäller golvslipning. Därtill med en helt värdelös golvslip eftersom vår gamle trotjänare gått sönder och står i verkstan...som har semesterstängt i flera veckor till. Tålamodet tröt efter att vi väntat i 3 veckor och vi hyrde en annan, som vi sedan tidigare vet är kass.


Golvet i nya sovrummet var obehandlat och inga större konstigheter; hysteriskt mycket slipdamm, rinnande ögon skyddsglasögon till trots och skrämmande scenarior när man snöt sig. En helt vanlig slipning alltså.30 sekunder senare...


Men SEN...golvet från helvetet. Ett litet anspråkslöst golv i gästrummet, inte större än ca 7 kvm.
Under plastmattor och masonitskivor gömde sig (utöver 2340934834934 spik) en lager grå fibrig papp och under det 80-årig gul, tjock, hård lack.

Vi kände oss som ett hopplöst par från "Arga snickaren" för inledningsvis bedömde vi, glada i hågen, att rummet skulle ta ca 2 timmar att slipa klart. Det tog 9 timmar.
Efter 4 timmars slipning
De grövsta pappren använda i ca 10 sekunder.
Efter 4 timmar slipning var det bara att inse att papper inte skulle bita på det här golvet. Bara att ge sig iväg till Hornbach och köpa lite grövre grejer till vinkelslipen. Vi gjorde slut på 6 stycken... vi hade inte köpt fler, Hornbach hade stängt, men golvet var fortfarande en brun kladdig gegga.


Fanns det ett nobelpris för golvslipning hade vi fått det nu, herr majestät konungen hade gett oss stående ovationer när han delade ut det.3 kommentarer:

 1. Det ni stötte på var Fernissa. en vanlig golvbehandling förr. GOlven är nästintill omöjliga att slipa men man kan använda margarin eller matolja (ja det stämmer) på slippappret för att de inte ska kleta igen så som era gjorde. Kanske kan vara bra att veta om ni hittar fler såna golv i huset. Annars får man värma och skrapa vilket inte är alls kul på ett helt golv.

  Riktigt fint blev det iallafall och av mig kan ni få stående ovationer. :-) //Sophie

  SvaraRadera
 2. Tack för ovationerna!!
  Vi prövade faktiskt med matolja men det bet inte alls, troligen låg det någon lack över fernissan. En målarbutik rekommenderade lacknafta också men ta mig sjuton, det bet inte heller.

  Stort tack för ditt tips i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera